Undervattenshotell

Runt om på jorden har undervattenshotell i flertalet olika former börjat dyka upp i allt snabbare takt de senaste åren. Ett undervattenshotell är helt eller delvis nedsänkt under vattenytan, det som är standard är dock att själva hotellrummet är under ytan så att man har en direkt havsutsikt från sitt hotellrum. Undervattenshotellen är inte många men finns utspridda runt om i världen och även Sverige har ett.

Jules Undersea Lodge

Detta hotell är beläget i lagunen vid Key Largo Undersea Park i Florida, USA och var från början ett mobilt undervattenslaboratorium. Det är det enda undervattenshotellet i USA, öppnades år 1986 och ligger på botten av lagunen. Förutom övernattningar erbjuder man även dykningslektioner och man har även tillstånd till att certifiera dyklicenser. När man är klar med sina färdigheter inom dykning får man besöka hotellet. Man kan välja mellan att stanna i tre timmar eller att övernatta. Anledningen till att man måste ha vissa färdigheter inom dykning innan man får tillträde till hotellet är för att hotellet befinner sig 6,4 meter under ytan. När man dykt ner så går gästerna igenom det som kallas månpoolen på hotellet och sedan in i våtrummet där man får duscha av sig innan man går in i de andra rummen. Inuti hotellet, som egentligen är mer stuga än hotell, finns alla bekvämligheter man behöver. Det finns varmt vatten, ett välutrustat kök, böcker, musik, videofilmer och två sovrum. Från sängen ser man livet utanför och fiskarna som simmar förbi. Då vistelsen i undervattensstugan anses vara ett dyk så måste ens hälsa vara i bra form för att få besöka och bo i stugan. Är man exempelvis gravid eller insulindiabetiker får man ej bo här och vid ett flertal sjukdomar måste man ha ett godkännande från sin doktor.

Hotell Utter Inn

Detta hotell ligger i Mälaren cirka en kilometer från Västerås hamn och är ett av konstnären Mikael Genbergs projekt. Det är för närvarande Sveriges enda undervattenshotell. Man får åka båt ut till den 25 kvadratmeter stora flytbryggan där det finns möjlighet till både sol och bad. Själva sovrummet kommer man till genom att klättra ner genom ett hål i flytbryggan. Sovrummet befinner sig tre meter under vattnet och har panoramafönster åt alla håll för en så intim upplevelse med havet som möjligt. Här finns två enkelsängar och ett bord. Ovanför vattenytan finns ett rum med kokplatta, servis, färskvatten samt möjlighet till kylförvaring. Till flytbryggan finns en torrtoalett. Det finns ingen el men dock gasolvärme och ström till lamporna. Bokar man DeLuxepaketet ingår frukost, middag, övernattning och båtturen fram och tillbaka till hotellet. Till detta undervattenshotell finns en tillhörande gummibåt man kan använda för att ta sig en tur till de närbelägna öarna om man så önskar. Hotell Utter Inn är med största sannolikhet det billigaste undervattenshotell som går att hitta. De flesta undervattenshotell kostar många tusenlappar per natt. På Hotell Utter Inn kostar en natt 1 200 kronor per person. Hotell Utter Inn är inte särskilt lyxigt men det är definitivt en upplevelse man inte glömmer bort i första taget.

Comments are closed.