Trädhushotell

Idag är det många som söker något utöver det vanliga när de letar efter hotell. Hotellet är inte längre enbart en plats att sova på när man är hemifrån, det kan även vara en upplevelse i sig. Synen på hotell har förändrats och många väljer idag destination efter hotell – inte tvärtom.

Det kombinerat med ett ökat intresse för naturupplevelser och easy/compact living, har tagit hotellbranschen till nya platser – många av dem utomhus och faktiskt – uppe bland trädkronorna. Som lyxigare och bekvämare varianter av vår barndoms koja kan vi njuta av frihetskänslan och den ofta fantastiska utsikten. Att leva inte nära; utan i naturen har blivit både exklusivt och trendigt.

Trädhushotell i Sverige

Sverige är; kanske på grund av dess fantastiska natur, faktiskt känt för spektakulära trädhushotell. Det som bör nämnas först är Treehotel i Harads (cirka sju mil från Luleås flygplats), omgiven av magisk skog och en brusande älv. Rummen är modernt designade av framstående arkitekter men smälter samtidigt perfekt in i den omfamnande naturen. Detta trädhushotell är välkänt och älskat, i Sverige såväl som internationellt och här har flera världsstjärnor bott genom åren. Här värnar man om miljön och de lokala hantverken, en känsla som genomsyrar hela upplevelsen.

Nordiska ingredienser

Målet är att inte skada eller påverka den omgivande naturen utan med respekt för den skapa en unik upplevelse. Ekologiskt tänk är en självklarhet för hotellets ägare så gästernas naturkänsla är genuin och äkta. Här finns en restaurang som naturligtvis serverar lokala råvaror från den norrländska naturen. Inspirationen till detta hotell kommer från en film: “Trädälskaren”. Den handlar om tre män som flyr staden för att bygga en trädkoja och söka sig bort från samhället – och finna rötterna.

Ett annat trädhushotell i Sverige är Islanna. Detta är hotellet med två olika trädhus: “Andrum” och “Sjunde himlen”, beläget mellan Skara och Falköping. Husen ligger drygt sex meter upp i träden och här kan man få maten upphissad i en korg.

Lyxiga trädhushotell i världen

Trädhushotell kanske för tankarna till primitiva kojor men i många fall är det raka motsatsen. Det är inte ovanligt att lyx går hand i hand med denna typ av naturupplevelser. Ett exempel är Tsala Treetop Lodge i Plettenberg Bay i Sydafrika. Ett lyxigt hotell som sägs ligga på en av världens vackraste platser. Här njuter man av exklusiva behandlingar och bad med otroliga vyer.

Även Tongabezi Lodge i Livingstone, Zambia kvalar in i listan på fantastiska trädhushotell i världen. Husen ligger avskilda och servicen här ryktas vara utöver det vanliga. Keemala i Phuket, Thailand är ett annat fantastiskt luxuöst hotell, som av en del också räknas som ett av Phukets mest exklusiva hotell – alla kategorier.

Bisate Lodge i Rwanda är ett trädhushotell som inget annat. Hotellet erbjuder sex lyxiga trädhus designade och skapade med lokalt hantverk och med respekt för traditioner som omges av en fantastisk natur, med gorillor som närmaste granne. På Post Ranch Inn i Kalifornien, USA kan man njuta av den otroliga utsikten över Big Sur. Hotellet är beläget på klipporna och förutom de storslagna vyerna även känt för den prisbelönta maten.

Comments are closed.