Motell och mikrovistelsehotell

Motell var mycket vanligare förr och idag byggs det i princip inga nya sådana. Motell är en förkortning av motorhotell.  Hotell som erbjuder korta vistelser, exempelvis över dagen har ökat på senare tid. För gästerna innebär det att man inte behöver betala för en övernattning och för hotellen innebär det ökade inkomster.

Motell

Ett motell har traditionellt rum med relativt låg standard och service och bekvämligheterna är kraftigt begränsade. Motell finns i närheten av vägar och i Europa är det oftast vid motorvägar dessa motell finns. I USA är det vanligt att man kan köra sin bil ända fram till dörren men detta är inte lika vanligt i Europa. Att man har tillgång till sitt rum direkt från parkeringsplatsen är dock typiskt för ett motell. Motellen byggdes för att det fanns en marknad för dem. Vägresenärer av olika slag och de som använder bilen i sitt arbete var de som utgjorde kundkretsen. I Sverige är motell inte så vanligt idag, även om dessa motell ligger kvar vid en motorväg så kallas de idag för hotell. Att de kallades motell var vanligare mellan 1950-talet och 1980-talet. De motell som byggdes när massbilismen startade var inte alls så som vi är vana vid att motell ser ut. Dessa tidiga motell var påkostade och hade festsal och restaurang. Motellen var som allra flest i Sverige under 1970-talet då det fanns runt hundratalet motell runt om i Sverige. När vägnäten byggdes ut, motorvägar byggdes om och vägleder ändrades ledde det till att många motell fick finansiella problem och gick i konkurs. Andra gamla motell har köpts upp av hotellkedjor. Ett exempel är Esso Motorhotell som grundades 1963. Runt tjugo år efter grundandet övertogs motellen av Scandic och blev istället hotell. Det äldsta motell i Sverige som fortfarande är i drift är Fleninge Motell som är beläget cirka sex kilometer nordost om Helsingborg. Motellet är från 1954 och innehar 24 rum. Motellet är renoverat och uppgraderat för att kunna erbjuda modern komfort.

Mikrovistelsehotell

När man inte övernattar eller när man stannar under kortare tid på ett hotell kallas det ofta för microstay eller mikrovistelse. Generellt är det när man är boende på ett hotellrum i mindre än 24 timmar. Att göra på detta sättet är fortfarande relativt nytt för den västerländska resebranschen med sedan det framkommit som en trend i flera respekterade tidningar under år 2013 började allt fler hotell att erbjuda mikrovistelser. För hotellen ökar ofta inkomsterna vid mikrovistelser då de kan sälja samma rum två gånger på en och samma dag. Majoriteten av de som använder sig av mikrovistelser är affärsresenärer. Det kan också vara turister som tar en paus på hotell i några timmar innan de fortsätter. Backpackers som ständigt är på gång utnyttjar också mikrovistelsehotellen, då de ibland färdas på nätterna. De kan då sova en stund på dagen på hotellet för att på kvällen ge sig av. Hotellen som erbjuder mikrovistelser blir allt fler då efterfrågan ökar men även allt eftersom fler hotellägare ser möjligheter i att maximera inkomsten med detta sätt.

Comments are closed.