Jumbo Stay, hotell i Boeing 747

Jumbo Stay, hotell i Boeing 747

Idag finns det ett stort utbud av roliga och ovanliga hotell som man kan bo på runt om i världen. Ett av de mer kreativa hotellen är Jumbo Stay Hotel som ligger vid Arlanda Flygplats. Det är ett flygplanshotell där man får möjlighet att övernatta ombord på en riktig jumbojet, vilket är en rolig upplevelse för alla åldrar.

Historien bakom Jumbo Stay

Hotellet slog upp sina dörrar för första gången under 2009, efter att grundaren Oscar Diös fått chansen att lägga vantarna på ett flygplan som inte längre användes. Jumbojeten flög tidigare för både Singapore airlines och Pan Am, men till sist hamnade det i Sverige där det togs ur drift. Först var det tänkt att planet skulle skrotas, men på grund av den stora kostnaden det skulle innebära valde ägarna att sälja det till Oscar. 2008 placerade man det stora planet vid infarten till flygplatsen och där står det kvar än idag. Flygplanshotellet är det första i sitt slag och tack vare sitt unika utseende och närheten till Arlanda flygplats lockar hotellet till sig en kontinuerlig ström av gäster som vill uppleva en natt i en äkta jumbojet.

Mer än bara ett hotell

Jumbo Stay

Även om Jumbo Stay är känt som världens första flygplanshotell så har det fler användsområden än så. Många människor som inte bor på hotellet väljer ändå att besöka jumbojeten för att få ta del av den unika flygplansmiljön. På planet finner man också ett café där man kan äta smörgåsar och varma rätter. Det är en plats där man kan få kunskap om flygplanets historia och dess konstruktion. På hotellet finns det också möjlighet att hålla konferenser och möten. Det finns en lounge på planet som erbjuder ett mötesrum för uppåt åtta personer och för dem som har behov av ett större utrymme kan man också välja att hyra hela jumbojeten. När det är fint väder kan man även gå ut på hotellbalkongen som ligger på flygplanets ena vinge. Det är en trevlig upplevelse för både stora och små.

Jumbo Stay idag

Hotellet Jumbo Stay har för närvarande 76 sängplatser uppdelat i 33 olika rum. Om man känner sig äventyrlig kan man välja att bo i planets cockpit, som är omgjort till en lyxig svit. I sviten får man även tillgång till ett soldäck. Att bo i något av motorrummen eller i hjulhusen på flygplanet är också en häftig upplevelse. En stor fördel med att bo på hotellet är dessutom att priserna är rimliga. Man kan välja mellan att bo i en svit, i ett enkelrum med både dusch och toalett på rummet, eller i ett standardrum där det finns gemensamma badrum i korridoren.Innan hotellet öppnades lät man planet genomgå en stor ombyggnad. Då tog man ut gammal inredning, tog bort flygplansstolarna och målade om jumbojeten. Planet har också sanerats och gjorts i ordning för att kunna uppfylla kraven på bland annat ventilation och temperatur. Dock valde man att ha kvar alla flygplansfönster, eftersom det bidrar till den unika flygplansupplevelsen.

Comments are closed.