Iskalla hotell

För att hitta denna sortens hotell behöver man inte resa särskilt långt utan det räcker med att stanna i Sverige. I grannlandet Finland finns ett populärt igloo-hotell. Dessa former av hotell och rum kommer i olika utformningar och stilar. Det genomgående är dock snö, is och kalla temperaturer.

Kakslauttanen Arctic Resort

Detta hotell ligger i det finska Lappland, cirka 250 kilometer norr om den arktiska cirkeln. Hotellets grundande går tillbaka till år 1973 då en man vid namn Jussi hade besökt Utsjoki, Finlands nordligaste by. På vägen tillbaka till centrala Finland tog hans bränsle slut och han hade inget annat val än att sätta upp läger där han befann sig. Han kände sig hemma här och efter ett år byggde han upp en mindre bod på platsen samtidigt som han öppnade ett café för de som passerade. Bit för bit har han sedan byggt upp hotellet till vad det är idag, och hotellet drivs fortfarande av Jussi. Hotellets popularitet har vuxit och nämnts på alla möjliga sorters listor över spektakulära hotell. Anledningen är deras igloos som man hyr och spenderar natten i. På platsen finns även andra sorters boende i form av olika timmerstugor. I deras glasigloos kan man beundra norrskenet medans man ligger bekvämt på sin egen säng. Glasigloorna kommer i olika storlekar, allt från de minsta med bara två sängar till de största där det finns fyra bäddar, dusch och toalett. Dessa igloos är som sagt gjorda av glas och därför kan man hålla en behaglig temperatur inuti dessa. För den som vill basta finns det möjlighet till det i en närliggande byggnad. Dessa glasigloos är endast tillgängliga mellan slutet på augusti till slutet av april, under norrskenssäsongen. I deras nybyggda Kelo-glas igloos kan man kombinera en igloo med en timmerstuga då ingången till stugan är gjord som en igloo där man kan titta på norrskenet för att sedan gå in i värmen i timmerstugan. I stugan finns en bastu, öppen spis, pentry och ett sovrum med ett glastak gjort av Lapplands unika Kelo tall. För en mer kallare upplevelse finns det snöigloos till hands som enbart är gjorda av snö. Här får man bädda sig ner sig i sin sovsäck och sova nära varandra då temperaturen här inne är mellan minus 3 och minus 6 grader.

Jukkasjärvi Ishotell

Det första hotellet här byggdes år 1989 och sedan dess har det återfötts i ny tappning varje vinter i byn Jukkasjärvi som ligger 20 mil ovan Polcirkeln. Idag finns det nio olika sorters rum att hyra. Vissa är konstrum där isskulpturer finns och vissa är varma rum eller stugliknande rum. Hotellet är dock mest känt för sitt standardrum som kallas kort och gott för Isrum. Här är dekor och sängram gjord av is och temperaturen i rummet är mellan minus 5 och minus 8 grader. Ovanpå sängen finns en tjock madrass med renskinn och en sovsäck som man får sova i. På morgonen väcks man med varm lingondricka på sängen. Hotellet har bastu och toalett tillgängligt i den varma delen av hotellet. Isrummen är tillgängliga under vintersäsongen som varar från december till april.

Comments are closed.