Ishotell i världen

Semester behöver inte vara stränder och palmer, det kan även vara snö och is. Förutom att sova i flera minusgrader finns ofta en massa annat att ägna sig åt i de sagolika miljöerna.

 

Icehotel, Jukkasjärvi, Sverige

120 mil norr om Stockholm ligger Jukkasjärvi. Där finns Icehotel, ett världsunikt hotell som även är en konstutställning. Anläggningen är öppet året runt, men är olika stort beroende på årstid. Vid hotellet finns även en konstutställning, där finns förutom konst av is och snö även en isbar som serverar champagne. Man måste inte sova över, man kan besöka hotellet bara för att titta. Det går även att gifta sig på hotellet och tillbringa kärleksnatten i hotellets svit.

SnowCastle, Kemi, Finland

I Kemi i grannlandet Finland finns ishotellet SnowCastle. Hotellet räknas som världens första ishotell. Hotellet är uppbyggt som ett slott med tinnar och torn. För dig som vill sova över så får du en skön sömn i minus fem grader. Sängen är bäddad med vita lakan och skinnfäll, man ligger i en rejäl sovsäck. Förutom hotell finns även en bar och flera restauranger. På hotellet finns aktiviteter både på sommaren och på vintern, som exempel kan nämnas snöskopromenad eller fiska ute på isen. De har även ett kapell där man kan gifta sig eller arrangera dop.

Sorrisniva Igloo Hotel, Alta, Norge

Hos vårt andra grannland, Norge, finns det nordligaste ishotellet. Hotellet byggs upp på nytt varje år, med olika teman. Här kan man beskåda hotellbyggnader av is och snö, samt skulpturer och annan konst. I restaurangen förändras menyn efter årstiderna. Det mesta som serveras är lokalproducerat. Hotellet erbjuder olika aktiviteter som hundspann eller äventyr med samer och renar. Det går även bra att gifta sig på hotellet. De minsta rummen är till för en person och de största rymmer tre personer. I rumshyran ingår kudde, sovsäck, bastuentré, lån av handduk, kaffe/te, wifi och tillgång till huvudbyggnaden. Hotellet är öppet från januari till april.

Iglu-Dorf, Gstaad, Schweiz

I Schewiz finns ett ishotell där man kan bo i en igloo. Platsen Gstaad ligger nära alperna och utsikten över bergsmassivet är fantastiskt. Här finns även utomhusjacuzzi och en snöbar. Hotellområdet har en romantisk atmosfär. Hotellet har öppet från december till april och kan totalt ta emot 42 gäster.

Iglu-Dorf, Gstaad, Schweiz

Det finns olika typer av igloos, från små för två personer till större där det ryms sex personer. Det finns även romantiskt inredda sviter. I restaurangen kan du äta mat eller bara ta en varm drink.

Hôtel de Glace, Québec, Kanada

I Kanada finns ett ishotell, det heter Hôtel de Glace och ligger i Québec. Hotellet ser ut att vara hämtad rakt ur en disneyfilm. När man gästar hotellet så kan man även testa en rutschkana i is eller besöka deras kafé. Man kan även delta i kurs och tillverka ett cocktailglas helt i is. Även på det här ishotellet finns möjlighet att gifta sig i ett kapell.

Bröllopsplaner med istema?

Innan man drar iväg till sitt bokade ishotell för att gifta sig och fira bröllopsnatt krävs en del förberedelser. En viktig sådan är hindersprövning, något man måste ansöka om i god tid hos skatteverket.

Comments are closed.