Hotell

Hotell kommer i många olika former och prisklasser. Allt från de allra minsta där man i princip enbart får någonstans att sova till de allra lyxigaste som har avancerade spaanläggningar, aktiviteter, restauranger i världsklass och luxuösa hotellrum. Förstadiet till det moderna hotellet var värdshuset i det medeltida Europa och ett av de första hotellen i modern mening öppnades i Exeter, England år 1768. Lyxhotell började så småningom dyka upp i slutet av 1800-talet.

Bakgrund

Olika sorters faciliteter som erbjuder gästfrihet till resenärer har funnits sedan de allra tidigaste civilisationerna. Värdshusen i det medeltida Europa är de allra tidigaste faciliteter som kan liknas vid dagens hotell i den mening att dessa skulle tillhandahålla resenärernas behov i form av mat och logi. Stall för gästernas hästar och foder till dessa skulle också finnas tillgängligt. Innan dessa värdshus var det mer någonstans att sova som var det enda som erbjöds. Värdshusen förändrade detta genom att erbjuda mer än så. Sedan dess har hotellbranschen utvecklats enormt och idag finns det en mängd olika sorters av hotell att välja mellan.

Hotell av olika sorter

Det finns idag branschstandarder för att klassificera olika hotelltyper. I ett lyxhotell ska högkvalitativa bekvämligheter erbjudas. Full service erbjuds och den ska vara på topp. Boutique och livsstilshotell är mindre oberoende icke-märkeshotell som ofta innehåller exklusiva faciliteter av varierande storlek. Livsstilshotell är hotell som tilltalar en gäst med en specifik livsstil. På dessa hotell är målet att ge gästen en unik upplevelse, inte bara tillhandahålla logi. Fullservicehotell erbjuder ett brett utbud av tjänster och rum. Här finns också möjligheter till att hålla möten och konferenser. Hotell som erbjuder en specifik tjänst kallas för ett fokuserat hotell. Här erbjuds ett begränsat antal bekvämligheter som bara tillgodoser en specifik sort av gäst, det kan till exempel handla om affärsresenärer. Ekonomi- och budgethotell erbjuder en mycket begränsad mängd av bekvämligheter och saknar ofta en restaurang på plats. Istället ingår ofta frukost istället. Hotell som erbjuder utökad vistelse är något som vissa specialiserar sig på. Här kan man boka rum veckovis eller ibland även månadsvis för den som tänkt stanna längre. De flesta av dessa hotell har restaurang på plats. Timesharehotell är en form av äganderätt för säsongsbetonad användning. Här finns ofta bekvämligheter som simbassäng och rekreationsområden. Ett destinationshotell kännetecknas av att de tillhör det område som gästen kommer för att besöka. Exempelvis när man åker till Disneyland så bor många på Disneyland Hotel. Ett motell är en liten byggnad med boenden med begränsad service. Det är ofta billigare än hotell och det är typiskt att man har tillgång till rummen direkt från parkeringsplatsen, man behöver med andra ord inte passera en reception eller liknande för att nå till sitt rum. Mikrovistelsehotell är hotell där gästen stannar högst 24 timmar. Vanligt är att en gäst enbart stannar några timmar, oftast för att bara sova och sen ge sig av direkt. Som synes finns det en mängd olika hotell som erbjuder olika saker. För den som ska ut och resa behöver man verkligen inte oroa sig för att inte hitta ett hotell som passar en.

Comments are closed.