Hotell under mark

Hotell, eller snarare ett eller flera rum, som ligger i grottor eller en bit under mark har funnits rätt länge. Att bo långt ner under marken är en mycket fascinerande upplevelse. Det har dock byggts renodlade hotell under marken, där rummen inte har några fönster. I USA finns Kokopellis Cave där man hyr en relativt stor grotta som har flera bekvämligheter och inte allt är så primitivt som det låter. I Sverige har vi världens djupaste svit som ligger i Sala Silvergruva.

Kokopellis Cave

Kokopellis Cave är en grotta inbyggt i de vertikala klipporna i Tertiary Ojo Alamo i New Mexico. Grottan ligger 21 meter under ytan och är 157 kvadratmeter stor så det är inte något litet rum man hyr när man bor här. Från grottan och klipporna har man en fantastisk utsikt över solnedgångarna över La Plata River Valley. Grottan är mangjord och var från början tänkt att vara ett unikt kontor för ägaren Bruce Black som är geolog. Detta blev dock aldrig verklighet och Black förvandlade hans tänkta kontor till ett Bed and Breakfast. Inuti grottan finns ett sovrum, vardagsrum, matplats, ett fullt utrustat kök och ett badrum med stenmurar. I badrummet finns en vattenfallsdusch och en jacuzzi. I grottan finns även en kopia över en indiansk kiva vilket är en plats för religiösa ceremonier och byggda som en rund brunn med tak. Det finns två verandor med skjutdörrar och alla rum förutom sovrum och badrum ligger runt en stor central sandstenstolpe. Temperaturen i grottan ligger konstant mellan cirka 20 – 22 grader. Det serveras ingen mat men kylskåpet och alla skåp är välfyllda och vid speciella tillfällen kan middagsmat tillgodoses.

Sala Silvergruva

Sala Silvergruva är från början en silverfyndighet som var i drift från år 1408 till och med år 1908. Gruvan hade tre storhetstider som var under tidigt 1500-tal, mitten på 1600-talet och sent 1800-tal. Gruvans djup är totalt 300 meter och har en sammanlagd längd av orter och rum på 20 kilometer. Idag är Sala Silvergruva en turistattraktion där man arrangerar nedstigningar och guidade turer. Här finns också världens djupaste svit på 155 meters djup. Sviten kallas passande nog för Gruvsviten och är med på i princip alla listor som nämner udda och konstiga hotellrum. När man kommit fram till Sala Silvergruva får man en guidad visning av grottan för att sedan erbjudas bekvämligheter i vandrarhemmet. Här kan man duscha, boka middag på någon av de restauranger som finns eller bara ta det lugnt i loungen. En guide följer sedan med en ner till sviten där en korg med lite smått och gott väntar. Man behöver även en guide för att komma upp till markytan igen. I grottan är det omkring 2 grader varmt året runt men i själva sviten är det dock cirka 18 grader. För den som är frusen av sig finns det täcke och extrafiltar att tillgå. Då mobiltelefoner inte fungerar här går det endast att nå personalen ovan jord med kommunikationsradio. För två personer kostar det närmare 5 000 kronor per natt.

Comments are closed.