Fängelsehotell

Runt om i världen finns det en mängd forna fängelser som nu används som hotell. I vissa är det svårt att tro att det faktiskt har varit ett fängelse en gång i tiden, medans i andra fängelsehotell är det väldigt tydligt och en del i hotellets marknadsföring. Sverige har också ett par fängelsehotell, bland annat Långholmen i Stockholm och Fängelset Hotell i Västervik.

Ottawa Jail Hostel

Ottawa Jail Hostel är ett vandrarhem i Kanada som fram till år 1972 var ett fängelse vid namn Carleton County Gaol eller Ottawa Jail. Fängelset var ökänt för sin inhumana behandling av fångarna då det bodde många i varje cell, och dessutom saknade cellerna både värme och VVS.

Vandrarhemmet drivs av Hostelling International och de köpte byggnaden samma år som fängelset stängdes ner och konverterade byggnaden från ett fängelse till ett vandrarhem. Man ville dock inte ändra alltför mycket utan det skulle kännas att detta varit ett fängelse. Övre våningen var där de dödsdömda höll till och detta våningsplan har återställts till mycket av sitt ursprungliga skick och här hålls dagliga turer.

Vissa säger att vandrarhemmet är hemsökt, något som fått de kanadensiska tv-serierna The Girly Ghosthunters och Mystery Hunters att spela in avsnitt här. Det finns nio olika sorters rum att välja mellan. The Historic Double Cell är de gamla isoleringscellerna som gjorts om till ett rum med en bädd. Deluxe Double Room är lite lyxigare med två dubbelsängar och kök eller pentry. Double Jail Cell är en gammal cell med en dubbelsäng, Twin Jail Cell har en våningssäng och Double Room har en dubbelsäng med kök eller pentry. Det finns även rum för fyra, sex eller åtta personer. Rummet för fyra eller åtta personer ser ut som ett vanligt hotellrum medans rummet för sex personer är i en av de gamla cellerna. Sist men inte minst finns rummet som heter Authentic Jail Cell. Rummet är den minsta cellen på det gamla fängelset och mäter 3 x 9 meter. Här får en enkelsäng precis plats mellan väggarna. För den som vill bo som en av de gamla fångarna är detta det rum man vill ha.

Ottawa Jail Hostel

Four Seasons Sultanahmet

Detta forna fängelse är inte särskilt gammalt utan började byggas år 1918 i Istanbul i Turkiet och byggdes i turkisk neoklassisk stil. Fängelset byggdes praktiskt nog precis bredvid stadens domstol. I fängelset blev även ungdomar och kvinnor inlåsta. När fängelset vid namn Sagmalcilar byggdes så överfördes fångarna dit och Sultanahmet övergavs i början på år 1969. Senare under militärregimen kom fängelset att användas som ett militärt fängelse.

Efter flera års försummelse togs ett beslut år 1992 om att omvandla detta gamla fängelse till ett hotell. Det renoverades och fyra år senare, 1996, stod nu ett lyxhotell klart. Vid en första anblick kan man knappt se att detta var ett fängelse fram till år 1969. Om man tittar lite närmare på detaljer så syns det desto tydligare. De gamla trädörrarna som leder in till lobbyn är de ursprungliga dörrarna och inomhus har en fånge ristat in namn på intagna på en marmorpelare.

Hotell erbjuder en lyxig vistelse och den gamla fängelsegården är omvandlad till en uteservering och vakttornen är omvandlade till hissar. Hotellet har 65 luxuösa hotellrum och sviter som omringar den gamla fängelsegården. Alla rum är utrustade med privat bar, en stor tv och dockningsstation för DVD- och CD-spelare. Alla rum har ett eget privat Wi-Fi vilket gör att det inte blir några avbrott om man tittar på en film på telefonen, njuter av digital underhållning eller spelar sitt favoritspel mot en kompis och bland flertalet av recensionerna av hotellet nämns just deras Wi-Fi som utmärkt av dessa skäl. Då hotellet ligger mycket nära flera monument och andra sevärdheter som Hagia Sophia Museum och Topkapi Palace är det ett populärt hotell för många turister som vill ha ett lyxigt boende under sin semestervistelse.

Fängelset Hotell

Fängelset Hotell

Fängelset Hotell och Konferens ligger mitt i Västervik och erbjuder sina gäster att känna på den gamla fängelsemiljön. Byggnaden är från år 1871 och fungerade som fängelse fram till år 2007. Hotellet har 43 rum och totalt 100 bäddar. Det finns allt från enkelceller till de stora familjerummen med fem bäddar. Alla rum har tillgång till ett gemensamt kök om man skulle vilja laga egen mat. Rummen har hotell- eller vandrarhemsstandard och några av rummen är renoverade fängelseceller. I de rum som är av vandrarhemsstandard finns toalett och dusch i korridoren.

På den yttre rastgården finns boulebanor och i källaren finns det en utställning som handlar om fängelsets historia. Fängelset Hotell driver även Fängelset Bryggeri, ett litet mikrobryggeri som finns på platsen. Receptionen på hotellet fungerar även som bar och förutom de vanliga dryckerna finns här även deras alldeles egna öl. Då hotellet ligger centralt är det populärt bland de som stannar en eller två nätter och Fängelset Hotell har fått mycket positiv kritik och mikrobryggeriet gör vistelsen lite extra trevlig.

Comments are closed.