Boutiquehotell

Dessa typer av hotell kan ibland påminna om lyxhotell, och vissa av dem klassas eller benämns även som lyxhotell. Boutiquehotellen, eller livsstilshotell som de också kallas, började dyka upp i början av 1980-talet i stora städer som Paris, New York och London. Boutiquehotell är inte alltid särskilt välkända då de ofta har ett begränsat antal rum. Detta innebär i sin tur mindre recensioner och med mindre folk som pratar om hotellet så hamnar de ibland i skymundan av de stora hotellen. Sedan finns det även stora kedjor som driver boutiquehotell som tvärtom är mycket kända och där kön för att få ett rum är lång.

Egenskaper

Det finns ingen strikt definition av vad som krävs för att vara ett boutiquehotell men de tenderar att ha några speciella egenskaper. Boutiquehotell är vanligtvis små med 10 till 100 rum och skapar därmed en mer intim stämning, nästan som att vara gäst i någons hem. Den intima stämningen förstärks då det gemensamma utrymmena är där gästerna brukar träffas och interagera. Hotellen drivs ofta oberoende och är inte anslutna till en större kedja. Designen och inredningen i denna sorts hotell är ofta en kombination av historiska detaljer med eleganta drag. Typiskt för ett boutiquehotell är att rummen är individuellt inredda och att sängkläderna är exklusiva och av hög standard. Hotellen har ofta en egen sorts personlighet. Medans de stora hotellen med 1 000 rum ser likadana ut våning för våning, så är ofta boutiquehotellen precis tvärtom. Beroende på vart man är i hotellet så ser det annorlunda ut och hotellet kan uppfattas som roligt eller trendigt. Boutiquehotellen har ingen speciell plats där de brukar befinna sig, utan kan vara mitt i stan på den allra populäraste gatan eller undangömd från turiststråken. Hotellen försöker ofta skapa en sorts lokal stämning, alltså anknyta till platsen där hotellet ligger genom att exempelvis på menyn erbjuda lokala rätter. Servicen här är mycket mer intim, personalen behandlar en inte som gäst utan kallar dig för ditt förnamn redan första dagen eftersom de antagligen redan lärt sig det. Servicen är individuellt anpassad, man kan välja toalettartiklar själv, byta ut sin kudde, eller varför inte ta del av de lyxiga spa-tjänsterna på hotellet.

Floating Leaf Eco-Retreat

Floating Leaf ligger i Bali, Indonesien, och är ett mycket bra exempel på ett boutiquehotell av hög standard. Floating Leaf har endast tio rum, alla av hög kvalitet. Floating Leaf lockar många som är intresserade av natur, yoga, healing och avkoppling då hotellet erbjuder sådana aktiviteter i ett naturnära format precis bredvid stranden. Poolen använder inte klor för rengöring då det inte anses miljövänligt. Måltiderna är noggrant utvalda för att vara så hälsosamma som möjligt och använder de fräschaste organiska ingredienser som finns tillgängligt. På menyn finns raw food, vegansk mat och vegetariansk mat för de som vill ha det. Då Floating Leaf ligger bredvid havet erbjuder man surfing och snorkling, vilket är en uppskattad aktivitet. Floating Leaf är ett hotell dit man kommer för att slappna av och må bra. Deras slogan är ”Walk in, float out”.

Comments are closed.